Doorgaan naar hoofdcontent

Sh*t het lukt echt niet!

Iedereen kent het gevoel. Je bent kei goed bezig met iets en dan ineens lukt het niet meer! Meestal komt er dan wel een krachtterm uit onze mond. Een favoriet van mij is 'bloody hell', met veel gezucht van mijn ouders als gevolg. Iedereen heeft wel zijn favoriete uitdrukking voor als iets even niet gaat, dus ik dacht dat ik eens zou opzoeken welke opties je allemaal hebt.

God aanroepen

Terwijl ik erover na aan het denken was kwamen er echt veel in mij op die God aanroepen. 'Godverdomme' gebruik ik soms zelf. 'Godallemachtig' is een die mijn papa vrij vaak gebruikt. Hetzelfde met 'godver' en 'godsamme'. Ik hoor deze termen best vaak en tot nu heb ik nog nooit nagedacht waar ze vandaan zouden komen. 100 jaar geleden werden dit soort uitdrukkingen slechts zelden gebruikt, alleen in hele erge gevallen. Vandaag de dag kijkt niemand er van op.

Engelse termen

Zelf ben ik Engelstalig, dus ken ik wel een aantal kleurrijke uitdrukking in het Engels. Zoals ik zei is 'bloody hell' een grote favoriet van mij, vraag maar aan mijn vriendinnen :). Degene die ik echt wel het meeste hoor bij mijn eigen leeftijdsgroep zijn 'what the f*ck?!', 'sh*t!' en 'f*ck!' Echt iedereen op school gebruikt ze.

Je mag niet vloeken! 

Heel de lagere school heb ik geen enkel sterk scheldwoord
gebruikt hoewel mijn klasgenoten wel deden. 'Waarom?' vraag je je misschien af. Omdat er bij mij van kleins af aan in  is gedrilld dat ik niet mag vloeken. Dus ja, dat heb ik de volle zes jaar volgehouden. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer momenten zich voordeden waar ik super gefrustreerd was omdat er iets fout ging. Eerst gebruikte ik 'godverdomme'. Maar elke keer dat ik dat zei moest ik afwassen van mama omdat ik niet mag vloeken in huis! Later ging ik over op 'bloody hell' als ik op school was, maar thuis hield ik het beschaafd en zei 'potverdikke!'.

Waarom doen we het dan?

Ja inderdaad, als schelden zo onbeleefd is, waarom doen we het dan? Ik gebruik krachttermen meestal als ik super gefrustreerd ben want het lucht echt op! Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om uit te zoeken wat voor invloed vloeken heeft op ons. Michael Adams, professor aan de universiteit van Indiana en auteur van het boek 'In Praise of Profanity' zegt dat 'slechte woorden' ons samen brengen en dat door de taboe die rondom schelden heen hangt het een mate van intimiteit creëert. Wanneer iemand zich bezeert, is de eerste reflex luid vloeken. Het lucht niet alleen op, het verzacht ook de pijn, stelde Richard Stephens van de Kale Universiteit in Groot-Brittannië vast.



Dus als je eens de behoefte heb om lang en hard te vloeken, doe het dan! Maar hou wel een klein beetje rekening met je omgeving. Ik denk niet dat je klasgenoten het zullen appreciëren als je tijdens je examen wiskunde of fysica ineens een kleurrijke scheld zin uitschreeuwt! 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van "Maltho thi afrio lito." naar "Ik zeg je: ik maak je vrij, halfvrije."

Alle talen veranderen. Bij sommige is dit duidelijker merkbaar dan bij andere. Onze taal, het Nederlands, is hier een heel goed voorbeeld van. Het Engels ook, maar het Duits weer veel minder. Het Oudnederlands De oudste gevonden tekst in het Nederlands stamt uit de achtste eeuw. Het wordt de Utrechtse Doopgelofte genoemd. Het werd gebruikt om drie Germaanse goden als duivels af te beelden om zo de mensen hen te laten afzweren.   Dit is een fragment uit die Doopgelofte. Als wij dit nu lezen begrijpen we er niks van! Dat komt natuurlijk omdat de taal geëvolueerd is. Als we 400 jaar verder gaan in de tijd komen we bij de bekendste zin in het Oudnederlands: ‘ Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu. ' Dit vind ik zelf al iets meer begrijpbaar dan de Utrechtse Doopgelofte. Hier staat in 'normaal' Nederlands: ‘Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve jij en ik. Waar wachten we nog op?’ Romantisch toch? Deze zin is geschreven rond het j

Waarom is Engels makkelijker dan Frans?

Bijna iedereen krijgt op de middelbare school Engels en Frans. Maar hoe komt het dan dat meeste leerlingen, waaronder ik, Engels makkelijker vinden dan Frans? Alle talen in Europa hebben een gemeenschappelijke vooroudertaal, het Proto-Indo-Europees. Deze taal zou ongeveer tot het derde millennium voor Christus. daarna viel het uiteen in de vooroudertalen van de Europese talen die we nu kennen. De bekendste onderscheiding van vooroudertalen die we kennen is de scheiding tussen Romaanse en Germaanse talen.   Germaanse taal Het Nederlands is een Germaanse taal, net zoals Engels, Duits en Fries. Al deze talen hebben een gemeenschappelijke voorouder, het West-Germaans. Volgens wikipedia   stammen de oudste bronnen van het Germaans uit de tweede eeuw voor Christus. Na verloop van tijd is het Germaans zich gaan opsplitsen in andere subgroepen, die wij nog steeds gebruiken: het West-Germaans, het Oost-Germaans en het Noord-Germaans. Romaanse taal Het Frans daarentegen is een Romaans